Batterij opladers

Dat er bij oplaadbare batterijen een lader hoort dat snappen we allemaal, echter er zijn zeer grote verschillen tussen de laders! Een goede oplader is de beste investering die u kunt doen, het voorkomt ergernis en frustratie. Wij hebben een ruime keuze batterij (snel) laders, elke lader die wij verkopen beschikt over de aparte laadkanaal technologie!

Kies de beste (snel) lader

Om een goede keuze te kunnen maken moet je eerst een aantal dingen op rij zetten:

* Welk type batterij moet de lader aankunnen; AA, AAA, 9 volt, c-baby, mono-D
* Gaat hij mee op reis (net spanning)
* Moet hij in de auto ook zijn werk doen (12 volt)
* Hoeveel batterijen moet hij tegelijk kunnen laden
* Hoe snel moet hij zijn

1 artikel(en)

per pagina

1 artikel(en)

per pagina


Het begint met een goede batterijlader

Uiteraard moet een oplaadbare batterij ook worden opgeladen. De batterij oplader waar je keuze op valt, maakt dat je er blij of ongelukkig van wordt. Denk nou niet: "ik heb nog een oude lader op zolder liggen die het nog doet”. De capaciteit die destijds in een oplaadbare batterij ging, was een kwart van wat er nu in kan. Zou je een lader gebruiken die slechts 60 mAh laadt, dan heb je voor een AA batterij van 2700 mAh 50 uur oplaadtijd nodig. Haal je hem eerder uit de lader, dan is hij slechts een stukje geladen en dus ook weer snel leeg, dit zorgt uiteraard voor veel irritatie.

Kies de beste (snel) lader

Om een goede keuze te kunnen maken moet je eerst een aantal dingen op rij zetten:

* Welk type batterij moet de lader aan kunnen; AA, AAA, 9 volt, C-baby, mono-D
* Gaat hij mee op reis (net spanning)
* Moet hij in de auto ook zijn werk doen
* Hoeveel batterijen moet hij tegelijk kunnen laden
* Hoe snel moet hij zijn.

 

 Als je deze dingen op rij hebt staan, ben je zover om een keuze te maken, maar er is nog 1 zeer belangrijk aandachtspunt!

 

Aantal laadkanalen

Ho stop, niet weg klikken, dit is echt belangrijk. Hoeveel laadkanalen heeft de batterijoplader die je op het oog hebt? De beste oplader heeft voor elke batterij zijn eigen laadkanaal. Een batterijlader waar 4 batterijen in gaan is dan een 4-kanaals lader, passen er 8 in, dan moet het een 8-kanaals lader zijn.

 

De verkeerde techniek
De meeste laders laden per 2 batterijen tegelijk, je moet er dus minimaal 2 batterijen in stoppen voordat hij gaat laden. Hier zit ook gelijk het probleem, als die 2 batterijen niet van dezelfde capaciteit zijn of als 1 van de batterijen niet helemaal leeg is (wat in de praktijk in 99% van de gevallen zo is), dan gaat het fout. De laadstroom gaat door beide batterijen heen en de oplader stopt als er 1 batterij vol is, ongeacht of de tweede batterij helemaal opgeladen is of niet, deze kan dus half vol zijn.

 

Een voorbeeldje:
Batterij 1 is een aa 2700 mAh en nummer 2 een aaa 1100 mAh. Beide batterijen zullen nu maximaal met 1100 mAh geladen worden, eenvoudig weg omdat de lader afslaat als de batterij met de laagste capaciteit (batterij 2 in dit geval) vol is. Het gevolg, batterij 1 is nog niet eens half geladen en zal dus snel leeg zijn!

 

Voorbeeld 2:
Beide batterijen zijn aa 2700 mAh, echter batterij 2 is half leeg. Ook nu zullen beide batterijen met maximaal 1350 mAh geladen worden omdat de lader afslaat als de halfvolle batterij vol is en dat is na 1350 mAh.